Gerhard Wolf Anbefaler “Sweet Movie”

tumblr_mh01rvBC3d1r6rjufo1_500

Sweet Movie” fra 1974 er Dušan Makavejev´s første film fra hans exil i Canada -han blev som bekendt smidt ud af Jugoslavien for sin film “W.R.: Mysteries of the Organism”-. “Sweet Movie” er en hel del mere skandaløs end sin forgænger og er stadig forbudt i mange lande. Det tog syv år, før han lavede film igen, men disse kommer vi nok aldrig til at nævne her på SLEAZOTEKET.

sweetmov7Under arbejdet med “Sweet Movie“, måtte Makavejev opfinde en ny fortællerlinje, som han krydsklippede med den første, fordi hovedrolleindehaver Carol Laure smuttede fra produktionen efter en penisfumlescene. Og det er her at kommunismen kommer sejlende ind i det groteske fremtids kapitalistiske billede. Hvor den plutokratiske linje om Miss Canada bliver lidt for komisk, havner den kommunistiske linje om slik båden med Marx på buen nogle gange i en næsten uudholdelig ånd af fri kærlighed.

Makavejev har tydeligvis sniffet for meget af Wilhelm Reichs Orgon, og den slags forener sig æstetisk dårligt med et årti som 70erne.

oC5XS

Disse skavanker bliver dog senere i filmen ganske godt smadret af pænt foruroligende scener. Helt efter Wilhelm Reichs psykoanalytiske principper prøver han, at kortslutte seernes reaktion. Og det lykkedes nok for alle før eller senere. Hans brug af originaloptagelser af Katyn massakren, hvor den tyske værnemagt graver nogen af de 20 000 polakker ud, der blev metodisk skudt af russerne i 1940, virker måske lidt respektløs midt i en usmagelig Dramady, men den eksilerede Makavejev havde forståeligt trang til oplysningen og det var heller ikke før 1990, at Sovjet indrømmede gerningen.

imagesTF7AOZE6Men “Sweet Movie” har mere afsky, at byde på og hvis man sammenligner filmen med serbiske Raznjici-spyd med Katyn som løg og paprika, så har vi svin og lam tilbage. Makavejev fyrer op i grillen med benzin og man har ikke lyst til, at spise den færdige ret. Og hvis moralen skulle være en sauce, så kan jeg med tilfredshed sige, at den lugter stærkt af bræk.

Det er derfor, man skal se den film, hvis man altså interesserer sig for ekstremerne indenfor filmhistorien. Senest når Otto Mühl svælger i sit eget lort får vi det lige så dårlig som Miss Canada. Og når Anna Planeta på slikbåden presser sine kønsdele op i fjæset af nogen flove drengebørn, hjælper ikke noget chokolade. Blod farver sukkeret og alt er ødelagt. Men det er her, revolutionen starter!

sweet-movie

Gerhard Wolf

SE TRAILER