Film fokus#2 Post-Apokalyptisk fokus

palleDa jeg satte mig ned for at skrive denne artikel gik det op for mig at man ikke kan skrive om Post Apokalypse genren uden først at nævne børnebogen ”Palle Alene i Verden”. Palle Alene i Verden er Post Apokalypse i børnehøjde og siden jeg som barn første gang fik bogen læst højt har jeg været fascineret af undergangen og den civiliserede verdens totale kollaps. I bogen følger vi drengen Palle der vågner en morgen til en verden tømt for mennesker. I stedet for at skulle i skole kan Palle stille sin sult i bageren og fylde sine lommer i slik-butikken. Selvom Palle begynder at kede sig til sidst, og historiens fokus er på ensomhedens uendelige frihed og den længsel som følger med, så var det ikke det der pirrede mit barne sind. Det var derimod den uforpligtede hverdag og frie adgang til evig nydelse.

Den uforpligtede hverdag er for mig netop kernen i post apokalypse længslen. En verden uden arbejde, regninger og konsekvens. Ved at lade handlingen i “Dawn of the Dead” udspille sig i et forladt storcenter, sender George A. Romero et tydeligt nik til Jens Sisgaard. I en tid med Koldkrig, kvinde og borgerrettigheds kamp, er filmen desuden en hudløs kommentar til det omliggende samfund med dets spirende konsumerisme og individ fokus. Det er Palle Alene i Verden møder Fluernes Herre.

madmaxDet var dog først efter den Australske ”Mad Max 2 the Roadwarrior” fra 1982 at genren for alvor blev defineret og denne films enorme succes affødte hurtigt en hel bølge af lignende film.

Mad Max 2 var langt fra den første ej heller den sidste. I dette fokus har jeg fundet en håndfuld af dem der inspirerede og ikke mindst fulgte i kølvandet på den store succes fra Mad Max 2.

film-5663America 3000 1986
Colorado 900 år efter en atomkrig i USA, menneskeheden er tilbage til stenalderen. Amazoner er den herskende stamme og mændene holdes som slaver og sæddonere, eller lever vildt som dyr.


Deathsport 1978
desp2
En gal diktator med sadistiske seksuelle tilbøjeligheder og ædle futuristiske riddere af dommedag. Nøgne piger, eksplosioner og gladiatorkampe. Nomade bander, kannibal mutanter, bare bryster og neonlys til et hypnotiserende score af Jerry Garcia! (Grateful Dead)

Deathsport er en post-apokalyptisk grindhouse perle for kvalitetsbevidste wasteland fetichister.

Doomsday (2008)
doomEn dødelig virus der gør mennesker til Zombier spredes i hele Skotland, inficerer millioner og dræbte hundreder af tusinder. For at forhindre virussen spredes sætte hele Scotland i en brutalt karantæne og synker ned i frygt og kaos. Tre årtier senere dukker Reaper virus voldsomt dukker op igen i London

En gruppe elitesoldater under ledelse af den barske kommandosoldat Eden Sinclair sendes til det lukkede Scotland for at finde en kur mod den frygtede sygdom. Men Skotland er forvandlet til en slagmark hvor en gruppe kannibalistiske punkere og en sadistisk ridderorden kæmper om territorier.

New Gladiators 1984
16818068Denne film er enhver post-nuke fans drøm. New Gladiators er spækket med italienske wasteland genre ikoner; Fred Williamson(Bronx Warriors, The New Barbarians), Al Cliver(Endgame, Zombi 2) og Hal Yamanouchi(2019: After the Fall of New York, Endgame). Flamboyant og nærmest psykedelisk sadistisk vold udfolder sig for åben skærm, da TV stationen ”Slick Studio” genopliver det antikke Roms smukke tradition for gladiatorkampe. Riz Ortolani(Cannibal Holocaust) leverer et af de bedste soundtracks i sin karriere, og Lucio Fulci cementerer endnu en gang sin status som Italiens Godfather of gore!

Rats Night Of Terror 1984
PostapokalyptisRats-Night-of-Terror1k mareridt fra skaberen af Emanuelle i kvindefængslet, SS Girls og Womans camp 119.

Året er 225 efter den alt ødelæggende atomkrig.

De få overlevende har indrettet sig i underjordiske byer, og overladt sollyset til “the New Primitives” der huserer på jordens golde overflade.

En bande nomadiske rockere ankommer til en spøgelsesby i deres søgen efter mad og drikke. Trods tilstedeværelsen af grueligt skamferede lig, beslutter vores eventyrere at bosætte sig i byen da de finder store mængder af mad, et drivhus med frugttræer og et reservoir af drikkevand. Men i mørket venter tusindvis af genetisk muterede dræber rotter, klar til at angribe dem én efter én.
En kronjuvel fra den Italienske filmskat.

Warriors of the wasteland aka. The New Barbarians 1983
Den altid pålidelige Enzo Castellari (Escape from the Bronx, 1990: Bronx Warriors, Desert Warrior)viser at han selv med et budget på tyve lira kan skabe en film spækket med action, kropsnære gennemsigtige rustninger og eksploderende organer. Året er 2019 og i tiden efter den altødelæggende atomkrig terroriserer hævnens præster, Tempelherrerne. En sekt af ondskabsfulde, homoseksuelle, hvidklædte rockere, hvis kald det er at udslette de overlevende, der alle bærer skylden for verdens død.

newbabarions

Bjerre Sebelius


FILM FOCUS